Jeugd en gezin versterken door online te werken

Online toegang tot hulp: een persoonsgebonden budget aanvragen

Thema's: Cliëntervaringen

Uitgelicht:

Is het gemakkelijk om een persoonsgebonden budget (PGB) aan te vragen via gemeentelijke websites?


Omschrijving:

Sinds 1 januari 2015 valt het aanbieden van een persoonsgebonden budget voor jeugdhulp/jeugdzorg onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

Gemeenten zijn verantwoordelijk om een hulpvrager, een jeugdige en opvoeders, te informeren over de mogelijkheid om te kiezen voor een persoonsgebonden budget (PGB), waarmee zorgkosten kunnen worden betaald. Er wordt in samenspraak met de aanvrager bepaald welke zorg passend is. Als tijdens dit onderzoek blijkt dat de aanvrager in aanmerking komt voor een individuele voorziening wordt deze geïnformeerd over het PGB en de gevolgen van deze keuze.


In dit factsheet leest u of de procedure voor het aanvragen van een PGB duidelijk vermeld staat op gemeentelijke websites (situatie maart/april 2015).


  • Op ongeveer 65% van de gemeentelijke websites was de informatie goed te vinden (binnen 1 zoekterm en 2 muisklikken);
  • Bij ruim 70% van de gemeenten verloopt  het aanvragen van het PGB via een wijkteam, CJG of een andere vorm van 'keukentafel-overleg';
  • Een digitaal aanvraagformulier wordt zelden aangeboden.
  • Bij dit onderzoek hoort een dataset die apart te raadplegen is. Hierop kun je zien hoe het in jouw gemeente geregeld is.Geraadpleegde bronnen:

Contact opnemen

Heb je een verzoek voor een ander factsheet?
Klik dan hier: contact opnemen

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on FacebookTweet about this on Twitter